Oh, at eje et hus

En ejendomsmægler kaldes typisk for sælgers mand. Jeg vil hellere være købers kvinde. Vi er altid på vej og dog her. På vej mod mørket, på vej mod lyset. Vi kan sørge, eller vi kan glæde os over den sti, der tegner sig foran os, mens vi må vide, at alting vender, ender. Altid, altid er vi dog her. Nu. Om solen synker eller stiger. Foto: Per KreutzmannFor jeg bruger en del af min tid på mursten efterhånden. Det handler om rådgivning af mennesker, der er ved at købe hus, for som psykolog har jeg erfaret, at udover de klassiske beslutninger i fm. parliv, børn, arbejde og sygdom og død, ja så er købet af egen bolig noget af det mest berigende og foruroligende, et menneske gennemlever.

facade 1Jeg har også nogle få huse selv, som jeg enten sælger eller lejer ud – her kommer løbende ny tekst i takt med salg og udlejning.

Du kan købe hus af mig på én af tre måder.

1. Enten kontant her og nu, hvor du selv har eller låner pengene via din bank og en kreditforening.

2. Eller via et pantebrev; jeg kan i løbet af et par dage få en vurdering på, om du kan få et pantebrev. Også i et hus, du ikke køber af mig.

3. Eller via afdrag til mig, hvor jeg med et sælgerpantebrev får sikkerhed i huset, indtil du har betalt færdigt.

Jeg har efterhånden mange gange mødt helt almindelige mennesker, som ikke kan få lån via banken, fordi banken vurderer, at der er for få penge tilbage til mad og tøj. Eller fordi huset er for lille. Eller ligger for langt fra en større by. Eller er for svært at sælge igen.

Men nogle mennesker har ikke en fyrstelig indtægt og kan stadig godt leve sparsommeligt og i et hus, som de ikke regner med at skulle sælge igen lige med det samme. Og sådan nogle mennesker vil jeg gerne sælge et hus til, når jeg har sikkerhed i huset.

Et regneeksempel. Hvis et hus på landet koster kr. 600.000, vil det med et privat pantebrev, 8 %, koste kr. 4.400 brutto/ 3.500 netto om måneden i 30 år.

Efter et år eller tre med pantebrevet vil der så typisk ske dét, at ejerne alligevel godt kan få både kreditforeningslån og lån i banken til en billigere rente. Måske har de istandsat huset, måske har de bare bevist overfor banken, at de kan leve meget fornuftigt med eget hus. Og så kan pantebrevet uden varsel betales ud og bliver på den måde blot en måde at komme i gang på som husejer.

Du kan skrive til mig her, hvis du har en husejer i maven

Skriv et svar

Go to Top